کروسین موجود در زعفران چیست؟
سوال کروسین موجود در زعفران چیست سوالیه که خیلیا وقتی به ترکیبات زعفران دقت میکنند براشون
پیش میاد ما در اینجا قراره به توضیح کاملی درباره کروسین یا کروستین بپردازیم و به فرمول شیمیایی
زعفران هم اشاره کنیم پس تا آخر همراه ما باشید.
تعریف کوتاهی از زعفران
باید گفت که زعفران یا همون طلای سرخ ادویه گرانبهای است که از کلالههای خشک شده گل زعفران به
دست میآید. زعفران، بومی ایران است و از دیرباز به عنوان یکی از ارزشمندترین ادویهها در جهان شناخته
میشود.
آنچه در ادامه خواهید خواند
کروسین در زعفران چیست؟
آیا کروسین در همه قسمتهای گیاه زعفران وجود دارد؟
کروسین در همه قسمتهای گیاه زعفران وجود دارد، اما غلظت آن در کلاله و خامه به مراتب بیشتر از سایر
قسمتها است. به همین دلیل، این دو قسمت از گل زعفران به عنوان ادویه و رنگ طبیعی استفاده
میشوند.
نقشهای کروسین در زعفران
1.رنگدهنده
کروسین به زعفران رنگ قرمز متمایزش را میدهد و به همین دلیل از آن به عنوان رنگدهنده طبیعی در
آشپزی، صنایع دارویی و آرایشی استفاده میشود.
2.طعمدهنده
کروسین نقش مهمی در طعم زعفران دارد. طعم تلخ و کمی شیرین زعفران تا حدودی به دلیل وجود کروسین
است.
3.خواص دارویی
مطالعات نشان داده است که کروسین دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و ضد افسردگی است.
درصد کروسین در زعفران
بعد از اینکه فهمیدیم کروسین موجود در زعفران چیست حالا برای پاسخ به این سوال باید گفت که میزان
دقیق کروسین در زعفران میتواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد، از جمله: نوع زعفران،منطقه
کشت، روش برداشت ولی اگر بخواهیم به طور کلی بیان کنیم باید گفت که میزان کروسین در زعفران
باکیفیت بین 2 تا 4 درصد است.
به طور مثال نوع زعفران
1.زعفران سرگل: بالاترین میزان کروسین را دارد، حدود 2.5 تا 4 درصد.
2.زعفران نگین: میزان کروسین آن کمی کمتر از زعفران سرگل است، حدود 2 تا 3.5 درصد.
3.زعفران پوشال: کمترین میزان کروسین را دارد، حدود 1 تا 2 درصد.
چگونه میتوان میزان کروسین زعفران را اندازهگیری کرد؟
برای اندازهگیری میزان کروسین در زعفران از روشهای مختلفی مانند اسپکتروفتومتری، کروماتوگرافی مایع با
کارایی بالا (HPLC) و روشهای طیفسنجی استفاده میشود.
فرمول شیمیایی کروسین
اگر بخواهیم به طور دقیق تر جواب سوال کروسین موجود در زعفران چیست رو بدیم باید بگیم که فرمول
شیمیایی کروسین C44H64O24 است که در واقعه یک کاروتنوئید تترامر است که از چهار واحد سافرانال
تشکیل شده است.
سافرانال چیست؟
در واقعه سافرانال، مولکولی با رنگ زرد متمایل به نارنجی،در کنار کروسین یکی از مهمترین ترکیبات فرار
موجود در زعفران است.
ترکیبات زعفران
بعد از اینکه به کروسین موجود در زعفران چیست اشاره کردیم حالا قصد داریم تا ترکیبات زعفران رو بررسی
کنیم.
1.کاروتنوئیدها
شاید به جرعت باید گفت که مهمترین کاروتنوئید زعفران، کروسین است که رنگ قرمز زعفران را به آن
میدهد. کروسین در اثر آنزیمهای موجود در زعفران به سافرانال تبدیل میشود که عطر و طعم زعفران را
ایجاد میکند.
2.گلیکوزیدها
بعد از کاروتنوئید باید به گلیکوزیدها اشاره کرد مانند پیکروکروسین و سافرانین، که طعم تلخ زعفران به خاطر
وجود این ترکیب است.
3.فلاونوئیدها
شاید با نام فلاونوئیدها کم ترین اشنا شده باشید اما باید بدونید که فلاونوئیدها مانند کائمفرول و آپی ژنین،
خاصیت آنتیاکسیدانی زعفران را افزایش میدهند.
4.اسانسها
اسانس زعفران شامل سافرانال، سینئول و لیمونن است که عطر و طعم منحصر به فرد زعفران را ایجاد
میکنند.
5.مواد معدنی
زعفران دارای مقادیر کمی از مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، کلسیم و فسفر در خود است.
6.ویتامینها
باید گفت که زعفران دارای مقدار کمی از ویتامینهای A، B1، B2 و C است.
پیشنهاد ویژه
زعفران زروینه – 2 گرم
زعفران سرگل قائنات – 1 گرم
زعفران قائنات طرح خاتم- 4.6 گرم
زعفران نیم مثقال خاتم
کروسین در بیماریهای سیستم عصبی
خواص شگفت انگیز کروسین
همینجوری که در بالا به کروسین موجود در زعفران چیست اشاره کردیم باید بگیم که کروسین نه تنها به
زعفران رنگ و عطر منحصر به فردش را میبخشد، بلکه دارای خواص سلامتی و درمانی متعددی نیز
میباشد. که در ادامه به برخی از خواص کروسین اشاره خواهیم کرد.
1.ضد التهابی
کروسین با مهار فعالیت عوامل التهابی مانند سیتوکینها و آنزیمهای التهابی، به کاهش التهاب در بدن، به
ویژه در سیستم عصبی کمک میکند. این خاصیت کروسین میتواند در پیشگیری و درمان بیماریهای
التهابی مانند آرتریت، اماس و بیماریهای قلبی عروقی مؤثر باشد.
2.آنتیاکسیدانی
همینجوری که میدونید کروسین یک آنتیاکسیدان قوی است که میتواند با خنثی کردن رادیکالهای آزاد، از
سلولهای بدن در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کند. رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که
میتوانند به سلولها آسیب برسانند و منجر به پیری زودرس و بیماریهای مختلفی مانند سرطان شوند.
3.محافظت از سلولهای عصبی
یکی دیگه از ویژگی محنصر به فرد کروسین اینه که میتواند از مرگ سلولهای عصبی در برابر عوامل مختلف
مانند سموم، سکته مغزی و ضربه مغزی محافظت کند. این خاصیت کروسین میتواند در پیشگیری و درمان
بیماریهای نورودژنراتیو مانند آلزایمر، پارکینسون و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) مؤثر باشد.
4.بهبود عملکرد شناختی
تحقیقات نشان دادهاند که کروسین میتواند به بهبود حافظه و یادگیری در افراد مبتلا به بیماریهای عصبی
مانند آلزایمر کمک کند.
5.کاهش اضطراب و افسردگی
کروسین میتواند به کاهش علائم اضطراب و افسردگی کمک کند. این خاصیت کروسین به دلیل تنظیم
فعالیت انتقالدهندههای عصبی مانند سروتونین و دوپامین در مغز میباشد.
6.تقویت سیستم ایمنی بدن
کروسین با افزایش فعالیت سلولهای ایمنی بدن، به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با عفونتها کمک
میکند.
7.بهبود سلامت چشم
کروسین میتواند از سلولهای چشم در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کند و به پیشگیری از بیماریهای
چشمی مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید کمک کند.
8.بهبود سلامت پوست
کروسین با خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد التهابی خود، میتواند به بهبود سلامت پوست، کاهش چین و
چروک و افزایش شادابی پوست کمک کند.
دلایل اصلی گرانی زعفران چیست؟
باید گفت که برداشت دستی و پرمشقت زعفران یکی از علت های گرانی زعفران است چرا که هر گل
زعفران فقط 3 عدد کلاله دارد و برای برداشت هر کیلوگرم زعفران به حدود 150,000 تا 200,000 گل زعفران
نیاز است. برداشت زعفران به صورت دستی و با ظرافت انجام میشود و این امر فرآیندی زمانبر و پرمشقت
است.
دومین علت گرانی رو هم می توان فصل برداشت کوتاه این محصول دونست چرا که فصل برداشت زعفران
بسیار کوتاه است و فقط چند هفته در اواخر پاییز طول میکشد. این امر باعث میشود که عرضه زعفران
محدود باشد و قیمت آن بالا برود.
شما در این قسمت می تونید آموزش کاشت زعفران در خانه رو یاد بگیرید فقط کافیه روی متن رنگی
ضربه بزنید.
سوالات متداول
شرایط آب و هوایی، نوع خاک، آبیاری و کوددهی مناسب میتواند بر میزان تولید کروسین در زعفران تأثیر
بگذارد.
ما در اینجا برای شما مقاله ای با عنوان همه چیز درباره کاشت زعفران برای شما آماده کردیم فقط کافیه
روی متن رنگی ضربه بزنید.
تاکنون عوارض جانبی جدی برای مصرف کروسین گزارش نشده است، اما بهتر است قبل از مصرف هر گونه مکمل حاوی کروسین با پزشک مشورت کنید.
بله، کروسین به صورت خالص قابل تهیه است و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن پایانی
ما در اینجا به کروسین موجود در زعفران چیست اشاره کردیم و سعی کردیم جز به جز از ترکیبات زعفران
برای شما عزیزان بررسی کنیم تا شما شناخت کامل تری از زعفران و ترکیبات اون داشته باشید.
امیدوارم که این مطالب براتون مفیده بوده باشه. در صورت داشتن هرگونه سوال یا پیشنهادی می تونید اون
رو از قسمت ارسال نظرات در پایین با ما در میان بگذارید.