آموزش طرز تهیه شله زرد
خب در این نوشته میخوایم آموزش طرز تهیه شله زرد با روغن حیوانی کرمانشاهی برای ۴ نفر برای تون
بگیم. اول از همه همه ما احتمالا یکبار شله زرد خوردیم یا حداقل دیدیم که به عنوان نذری بهمون بدن.
یا شاهده پخش کردن اون بودیم.
درباره شله زرد
باید گفت که شله زرد، یک دسر خوشمزه و سنتی ایرانی است که با برنج، زعفران، شکر و گلاب تهیه
میشود. این دسر به دلیل رنگ زرد زیبای خود که از زعفران میگیرد، به شله زرد معروف شده است. شله
زرد به طور معمول در ماه رمضان برای افطار سرو میشود، اما در سایر مناسبتها نیز پخته و میل میشود.
ما در اینجا قراره به آموزش طرز تهیه شله زردبا روغن کرمانشاهی بپردازیم پس تا آخر همراه ما باشید.
آنچه در ادامه خواهید خواند
مواد مغذی شله زرد
شله زرد منبع خوبی از کربوهیدرات، پروتئین، فیبر و ویتامینها و مواد معدنی است. برنج، ماده اصلی شله
زرد، منبع خوبی از کربوهیدرات است که به شما انرژی میدهد. زعفران، ادویه اصلی شله زرد، سرشار از
آنتیاکسیدان است که به محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیب کمک میکند. شکر، یکی دیگر از مواد
اصلی شله زرد، منبع خوبی از انرژی است. گلاب، طعم دهنده شله زرد، به هضم غذا کمک میکند.
لیست مواد اولیه شله زرد
آموزش طرز تهیه شله زرد آسان است و مواد لازم برای آن به راحتی در دسترس است. ما در اینجا لیست مواد اولیه
شله زرد برای 4 نفر رو اختیار شما قرار دادیم.
برنج خیس کرده 2 لیوان
زعفران ۲ قاشق غذاخوری
گلاب نصف لیوان
شکر ۴ لیوان
کره ۱۰۰ گرم
خلال پسته یا باداوم به مقدار لازم
روغن 1 قاشق غذاخوری
نکته : اگه یک لیوان برای برنج به عنوان مثال پیمانه میگیرد. از اون سایز پیمانه برای بقیه هم استفاده کنید.
کالری یک قاشق شله زرد چقدر است؟
کالری شله زرد به عوامل مختلفی از جمله نوع برنج، مقدار شکر، میزان کره و سایر افزودنیها بستگی دارد.
اما به طور متوسط، یک قاشق غذاخوری (حدود ۳۰ گرم) شله زرد حدود ۵۴ کالری دارد.
نحوه درست کردن شله زرد
ما به شما آموزش طرز تهیه شله زرد رو تو چند مرحله خواهیم گفت تا بدونید چقدر راحت میشه شله زرد
خوشمزه رو درست کرد.
مرحله اول:برنج
از شب قبل ابتدا برنج را پاک می کنیم و در کاسه ای بزرگ می ریزیم.و تا روی برنج ها آب می ریزیم و آرام با
دست برنج ها را زیر و رو می کنیم. و آب را بیرون می ریزیم و مجددا آب روی برنج ها می ریزیم و همین کار را
مجددا انجام می دهیم. و میزاریم به مدت 12 ساعت خیس بخورد.
نکته : برنج نیم دانه زود تر وا میرود پس برای خیس کردن آن دو تا سه ساعت کافی می باشد.
و برنج معمولی کاملا برعکس می باشد. یعنی ما بین 12 الی 24 ساعت برای وا رفتن و نرم شدن برنج زمان
لازم است.
مرحله دوم:اضافه کردن مواد به برنج
زمانی که برنج شفته شد یا احساس کردید. وا رفته است وقت ان است که شکر را به برنج اضافه کنید.
اگر در مرحله اولیه هم حس کردید برنج وا رفته است. اصلا نگران نباشید چون شکر باعث دوباره رقیق و
سفت شدن اون میشه. پس با خیال راحت ب کارتون ادامه بدید و به هیچ عنوان به برنج اب اضافه نکنید.
حدود 15 دقیقه برنج رو هم بزنید تا برنج ته نگیرد.
مرحله سوم:دم کردن زعفران
مرحله دم کردن زعفران است. در این مرحله ۲ قاشق غذاخوری زعفران رو ساییده و با یخ یا اب جوش دم
میکنید. وقتی زعفران کامل دم کشید. اون رو به برنج اضافه می کنید. و هم میزنیم تا شله زرد کامل رنگ
بگیرد.
باید به این نکته توجه کنید که مقدار زعفران باید به گونه ای باشد که شله زرد رنگ زرد به خودش بگیرد.
مرحله چهارم:اضافه کردن خلال بادام یا پسته
در این مرحله وقت اضافه کردن خلال بادام یا پسته اس همراه با گلاب است.
خب ما اگر خلال بادام در نظر بگیریم ابتدا خلال بادام داخل یک کاسه گلاب میریزیم.اجازه می دهیم تا 30
دقیقه خیس بخورد. و راحت پوست قهوه ای رنگ ان از اون جدا شود. مقداری از خلال رو برای تازیین کرد روی
شله زرد کنار میزاریم.
حالا مخلوط گلاب و خلال رو به برنج اضافه می کنیم. و حدود 10 دقیقه اجازه می دهیم تا با بقیه مواد به
پخت برسد.
مرحله پنجم:اضافه کردن روغن حیوانی
در این مرحله بعد از اضافه کردن بادام و گلاب و زعفران به برنج به مرحله اضافه کردن کره و روغن می رسیم.
خب ابتدا کره رو که به دمای محیط رسیده رو به شله زرد اضافه می کنیم و هم میزنیم.
سپس برای اینکه شله زرد شفاف تر شود به مقداری که در بالا گفته شد. از روغن حیوانی کرمانشاهی
اضافه کنید.
بعد از 5 تا 10 دقیقه جوشیدن کره با بقیه مواد، حرارت را خاموش کنید. و در ظرف را بگذارید تا کاملا دم
بکشد.
مرحله اخر: سرو شله زرد
پس از مطمن شدن از پخته شدن شله زرد اون در ظرف مناسبی سرور کنید.
و بگذارید کمی سرد شود.سپس به دلخواه با موادی که دارید مانند خلال پسته یا بادام یا دارچین تزیین کنید.
و با خیال راحت و اسوده اون رو نوش جان کنید.یا به دوستان خود هدیه بدین.
پیشنهاد ویژه
زعفران 10 گرمی
هل سبز خاتم – 30 گرم
نکات مهم در تهیه شله زرد
یکی از مشکلاتی که پس از پخت شله زرد با آن مواجه می شویم این است. که وقتی شله زرد را در یخچال
قرار می دهیم. مانند فرنی آب می اندازد و ظاهر و طعم آن تحت تاثیر قرار می گیرد.
دلیل این مشکل این است که آب موجود در شله زرد تبخیر نشده است. پس از اینکه شله زرد به طور کامل
اماده شد، بهتر است که شعله پخش زیر آن قرار دهیم . و اجازه دهیم به مدت یک ساعت دیگر روی حرارت
ملایم بماند. این کار باعث می شود تا تمام آب اضافی موجود در شله زرد تبخیر شود و دیگر آب نیندازد.
مدت زمان پخت شله زرد؟
اگر می خواهید بدونید که شله زرد چند ساعته آماده میشه باید گفت که مدت زمان پخت شله زرد به
عوامل مختلفی از جمله نوع برنج، مقدار برنج، نوع حرارت و ظرف پخت بستگی دارد. اما به طور کلی، پخت
شله زرد حدود ۱ تا ۱.۵ ساعت زمان میبرد.
روش سفت شدن شله زرد؟
در آموزش طرز تهیه شله زرد اگر شله زرد شما شل شده و برای شما هم سوال که چگونه شله زرد را سفت کنیم؟ برای اینکار چند راه
وجود دارد در ادامه به آن هم خواهم پرداخت.
1.قبل از پخت
از برنجی استفاده کنید که دانههای آن سفتتر و چسبناکتر باشد. برنجهای نیمدانه ایرانی مانند طارم یا
هاشمی برای شله زرد مناسبتر هستند. و اجازه دهید برنج به طور کامل پخته شود و آب آن کاملا کشیده
شود. قبل از اضافه کردن شکر، مطمئن شوید که برنج به قوام دلخواه رسیده است. همچنین استفاده از
شعله پخش کن باعث میشود حرارت به طور یکنواخت به همه قسمتهای قابلمه برسد و برنج به خوبی
پخته شود و آب آن کشیده شود.
2.در حین پخت
کمی نشاسته ذرت را در آب سرد حل کرده و به شله زرد در حال پخت اضافه کنید. نشاسته باعث غلیظ
شدن شله زرد میشود. همچنین مانند نشاسته، میتوانید کمی آرد برنج را در آب سرد حل کرده و به شله
زرد اضافه کنید. و اگر شله زرد شما خیلی شل است، حرارت را کمی بیشتر کرده و اجازه دهید آب اضافی آن
تبخیر شود.
3.بعد از پخت
مقداری برنج را جداگانه بپزید و پس از پخت، آن را در مخلوط کن یا آسیاب ریخته تا به صورت پوره درآید. سپس
پوره برنج را به شله زرد اضافه کنید. و شله زرد را در ظرف پیرکس ریخته و به مدت کوتاهی در فر با حرارت
ملایم قرار دهید تا آب اضافی آن کشیده شود.
اگر شله زرد شما خیلی شل شده است، آن را در یخچال قرار دهید تا کمی سفتتر شود.
شوری شله زرد را چگونه بگیریم؟
اگر شله زرد شما بیش از حد شور شده است، چند راه برای کاهش شوری آن وجود دارد:
سادهترین روش، اضافه کردن شکر بیشتر به شله زرد است. شکر به تعادل طعم کمک کرده و شوری را کمتر
احساس میکنید.
روش بعدی حل کردن کمی آرد برنج در آب سرد و افزودن آن به شله زرد، علاوه بر غلیظتر کردن آن، به کاهش
شدت شوری کمک میکند.
فواید شله زرد
بعد از اینکه به آموزش طرز تهیه شله زرد اونم با روغن حیوانی کرمانشاهی پرداختیم حالا میخواهیم به فواید
شله زرد برای سلامتی دارد، اشاره کنیم.
1.تقویت سیستم ایمنی بدن
آنتی اکسیدانهای موجود در زعفران به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
2.بهبود عملکرد مغز
زعفران موجود در شله زرد به بهبود عملکرد مغز و حافظه کمک میکند.
3.کاهش اضطراب و افسردگی
زعفران موجود در شله زرد به کاهش اضطراب و افسردگی کمک میکند.
بهترین روش برای نگهداری شله زرد چیست؟
شله زرد یکی از دسرهای محبوب ایرانی است که به دلیل وجود شکر، ماندگاری نسبتا خوبی دارد. اما برای
اینکه شله زرد شما طولانیتر تازه بماند و طعم خود را از دست ندهد، باید روش صحیح نگهداری را بدانید.
نکات مهم برای نگهداری شله زرد
1.ظرف مناسب
شله زرد را در ظرفی دردار و تمیز بریزید. ظرفهای شیشهای یا استیل بهترین گزینه هستند. از ظروف فلزی
استفاده نکنید زیرا ممکن است با مواد تشکیل دهنده شله زرد واکنش نشان دهند.
2.دمای مناسب
شله زرد را پس از خنک شدن کامل در یخچال نگهداری کنید. دمای یخچال بهترین دما برای حفظ تازگی شله
زرد است.
ایا میتوان شله زرد را فریز کرد؟
بله، می توان شله زرد را فریز کرد. اما باید توجه کنید که پس از فریز کردن و سپس آب کردن، بافت شله زرد
کمی تغییر کرده و ممکن است شلتر شود. همچنین شله زرد را حداکثر تا ۳ ماه در فریزر میتوانید نگهداری
کنید.
3.پوشش روی ظرف
حتما روی ظرف را با یک پوشش مناسب بپوشانید تا از ورود بوهای دیگر به شله زرد جلوگیری شود.
4.مدت زمان نگهداری
شله زرد را حداکثر تا 5 روز در یخچال میتوانید نگهداری کنید. پس از این مدت، طعم و بافت آن ممکن است
تغییر کند.
5.توجه به نشانههای فساد
قبل از مصرف شله زرد، آن را از نظر بو، طعم و ظاهر بررسی کنید. اگر بوی نامطبوعی داشت یا تغییر رنگ
داده بود، از مصرف آن خودداری کنید.
سوالات متداول
برای تهیه شله زرد، معمولا از بادام درختی استفاده میشود. بادام درختی به دلیل طعم و بافت مناسب،
انتخاب بسیار خوبی برای تزیین شله زرد است.
میشود بافت آن نیز نرمتر و خوشایندتر شود.
برای اینکار کافیست فقط شله زرد را در یک قابلمه مناسب روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتباً هم بزنید تا ته
نگیرد. توجه داشته باشید که حرارت باید خیلی ملایم باشد تا شله زرد نسوزد.
ابتدا برنج را پخته و سپس زعفران دم کرده را به آن اضافه میکنیم. در نهایت نیز شکر را میریزیم.
برای تهیه شله زرد برای تعداد زیاد مثل ۵۰۰ نفر، بهتر است از یک آشپز یا قناد باتجربه کمک بگیرید تا بتواند
نسبت دقیق مواد و مراحل پخت را بهتر مدیریت کند.
اما به طور معمول، برای هر نفر حدود ۵۰ تا ۷۰ گرم برنج پخته شده در نظر گرفته میشود. بنابراین برای ۵۰۰
نفر حدود ۲۵ تا ۳۵ کیلوگرم برنج پخته شده نیاز است. با توجه به آبکشی برنج، میتوانید مقدار برنج خام را
محاسبه کنید.
به طور کلی، برای هر پیمانه برنج، میتوانید ۲ تا ۳ پیمانه آب در نظر بگیرید. مثلاً اگر ۲ پیمانه برنج دارید،
میتوانید ۴ تا ۶ پیمانه آب به آن اضافه کنید.
اضافه کردن کره به شله زرد دلایل مختلفی دارد که باعث بهبود طعم، بافت و عطر آن میشود.
سخن پایانی
ما در اینجا سعی کردیم که به طور کامل به آموزش طرز تهیه شله زرد با روغن حیوانی کرمانشاهی بپردازیم
تا شما عزیزان به راحتی بتونید این خوشمزه دوست داشتنی رو تو خونه درست کنید و میل کنید.
امیدوارم که این مطالب براتون مفیده بوده باشه. در صورت داشتن هرگونه سوال یا پیشنهادی می تونید اون
رو از قسمت ارسال نظرات در پایین با ما در میان بگذارید.
پیشنهاد ما